Val av Texteditor

november 4, 2019

Min webbutvecklar-bana började tidigt i högstadiet. Vi använde oss då av Microsofts egna notepad och skapade hemsidor utan någon syntax highlighting. Det var kul och spännande att man kunde skriva kod i ett textdokument. Funkade väl då men idag blir det svårt. Senare när man började på universitet installerade jag notepad++. Man tyckte den då var jättebra. Där hade man syntax highlighting och man kunde fysiskt se vad som skiljde koden man skrev. Notepad++ som idag anses vara en enkel texteditor har ändå ett stort plats i mitt hjärta för det var ändå där jag lärde mig mycket av vad jag kan idag.

Nästa steg i karriären blev jEdit. Fortfarande på högskolan då kursen man då läste ville att man skulle köra just den textredigeraren. Härligt nördig men kändes gammalmodig och inte så visuellt vackert att kolla på. Lämnade den efter kursens slut. Fortsatte med min notepad++ ett tag till medans man sökte för en mer visuellt finare texteditor. Hittade då en som hade fått bra kritik, nämligen. Sublime Text 2. Denna texteditor kändes nyskapande och man tyckte den hade allt. Skapat många projekt i den editorn. Den var visuellt snyggare och hade rätt många funktioner som underlättade. Multiple selections var nytt och spännande. Temat var mörkt och mer behagligt för ögonen.

Men som vanligt börjar man kolla på alternativ och hittade därefter en mycket trevlig texteditor som jag kan rekommendera än idag. Styrkan ligger i att den har ett stort användarnätverk och antal plugins som finns till Atom är idag många. Några som är värda att nämna är :

  • Emmet
  • Beautify
  • Snippets

Många bra plugins som hjälper och förenklar kodandet. Atom erbjuder mycket och kan mycket. Atom är en redigerare som man också arbetat mycket i. En redigerare som är kapabel till det mesta.

Däremot har jag nu gått över till Microsofts Visual Studio Code och låt mig förklara varför.

  • Den har ett stort användarnätverk.
  • Den har ett stort antal extensions och plugins.
  • Den har emmet inbyggt.
  • Den har en live-server som faktist fungerar.
  • Den är gratis

Den har också många bra extensions. Här kommer några som jag kan tipsa om.

Visual studio Code har numera blivit min nummer ett textredigerare. Men man vet aldrig när man vill byta igen.

Hur har er bana sett ut? Vilken textredigerare kör ni?

Lämna ett svar